Nyt system fra ROCKWOOL vækker begejstring på Island

26 marts 2019

Det barske ø-klima giver udfordringer for den islandske byggebranche i forhold til skimmelsvamp og materialer. Derfor har islændingene nu vendt øjnene mod det nylancerede stenuldssystem fra ROCKWOOL, Rockzero, hvor de bærende elementer er skiftet ud med komprimeret, uorganisk stenuld. Det nye system har vakt begejstring i Danmark - og samme reaktion ses nu også på den nordlige vulkanø.

Rockzero, Iceland, building site,  press release

Lyset er i alle nuancer af grå, solen står lavt og vinden pisker ubarmhjertigt henover lavasten og små græstørv på området uden for byen Selfoss på Island. Byen ligger i den sydlige del af Island med 6500 indbyggere, og tallet vokser med stor fart. I udkanten af byen høres lyden af håndværkere, der med sømpistoler og afkortersave er i fuld gang med at bygge et nyt familiehus. Huset bliver bygget med det nye vægsystem Rockzero fra ROCKWOOL, der kunne stå op imod alle klimaets prøvelser.

Bæredygtighed og uorganiske egenskaber var afgørende
For enden af vejen i det nyopførte villakvarter i Selfoss ligger Arnar Bjarki Kristins byggegrund. Siden sommeren 2018 har han forberedt fundamentet og tilslutninger for, at det nye byggesystem Rockzero fra ROCKWOOL kunne monteres og danne rammen for det nye hjem for den islandske familie. Og her kunne stenuldssystemet noget helt specielt:

"I Island er skimmelsvamp i husene et stort problem. Vi er overbeviste om, at Rockzero kan være med til at minimere dette problem med den uorganiske konstruktion, som systemet består af", fortæller Arnar Bjarki Kristins, som lige nu er i fuld gang med det indvendige arbejde af huset.

Et hurtigt kig rundt i kvarteret afslører, at den hyppigst anvendte konstruktion i Island er lavet af organiske materialer, der med det barske klima bliver udsat for maksimal påvirkning hele året. Det var endnu en årsag til, at valget faldt på Rockzero:

"Vi valgte at bygge med Rockzero, fordi systemet opfylder det stigende ønske fra det islandske folk om miljøvenlige, bæredygtige materialer, robusthed og forbedret indeklima i husene. Alt sammen noget som vores traditionelle huse ikke har været så gode til at opfylde, men som vi kan se, at Rockzero vil kunne", siger Kristinn Ólafsson, ejer af Eden edf, leverandør af ROCKWOOL løsninger på Island, og far til Arnar.

Nyt system kan vise vejen på Island
Det nye stenuldssystem er en innovativ og fleksibel letvægtsløsning til væggen i bygningen, som er simpel at installere, gør byggeriet let og har hele tre kuldeafbrydende zoner. Desuden er stenuld genanvendelig og baseret på jordens egne ressourcer. Alt dette sammenlagt gør, at Arnar og hans far Kristinn ser store muligheder for, at Rockzero kan være med til at påvirke byggetraditionerne i Island:

"Træ er ikke en naturlig råvare på Island, og derfor er det ofte forholdsvis dyrt og i lavere kvalitet, når vi bygger i træ. Derfor ser vi en stor mulighed i at bygge med Rockzero, der bruger minimalt med træ, men derimod masser af stenuld som laves af smeltet sten - og det er noget, vi kender til på Island", siger Arnar Bjarki Kristins, som suppleres af Hans Henrik Ter-Borch, Senior projektleder fra ROCKWOOL:

"Vi er glade for, at vi med vores nye system kan gøre byggeprocessen lettere her på Island, hvor man har andre udfordringer end i Danmark. Den danske byggebranche har taget godt imod vores nye system, så vi er glade for, at vi nu kan brede erfaringerne om, hvordan man bygger bæredygtigt i fremtiden, ud over de danske grænser."

Arnar og hans familie regner med at kunne bestille flyttebiler om kort tid, hvor de sidste skruer forventes at være sat fast i den nye bolig. Huset er bygget med metalbeklædning i smukke farver, der giver en god kontrast til områdets karakteristiske sorte lava, grønne mos og fjeldets hvide tinder. 

Fakta om byggeriet:

  • Rockzero-huset på Island er 178 kvadratmeter, og er opført med en ydervægs-u-værdi på 0,15.
  • Rockzero bygger på velkendte konstruktionsteknikker, som er med til at gøre byggeriet lettere og hurtigere, samtidigt med at det bidrager til et sikkert arbejdsmiljø.
  • Vægsystemet minimerer risici, eliminerer behovet for specialister og giver stor designfrihed på byggeriet.
  • Sammenlignet med traditionelle måder at bygge på giver Rockzero en nemmere måde at levere bæredygtige boliger på af høj kvalitet.

Læs mere om Rockzero her.

Om os

ROCKWOOL koncernen er verdens førende producent af produkter baseret på stenuld. Vi tilbyder et bredt sortiment af kvalitetsprodukter til byggesektoren så som isolering, akustiklofter, facadeplader, men leverer også produkter til gartnerier og transportsektoren.