Derfor skal du renovere i sommerferien

25 juni 2018

Skal du renovere boligen til sommer? Så er du ikke alene. Ifølge en undersøgelse foretaget af analysebureauet A&B Analyse for ROCKWOOL foregår halvdelen af alle energirenoveringer i Danmark i løbet af sommerferien. Hvad med afslapning vil nogen indvende. Men ifølge en stressforsker er det ikke nødvendigvis en dårlig idé at skifte badetøjet ud med arbejdsbukser.

RockWorld imagery, products with life, construction, indoors, house, builder

Kalenderen siger snart sommerferie for de fleste danskere, hvor programmet ofte står på afslapning væk fra arbejdet og de daglige rutiner. Men glem de dovne dage i hængekøjen under solen. Ifølge en undersøgelse fra stenuldsproducenten ROCKWOOL vil halvdelen af årets energirenoveringer blive gennemført i løbet af sommeren.

Fysisk arbejde afstresser hjernen

At renoveringsarbejde står højt på mange danskeres to-do-liste i sommerferien, gavner ikke kun udseendet på de mange boliger rundt omkring i landet. Renovering i sommerferien kan nemlig være med til at afstresse hjernen ifølge stresseksperten Bo Netterstrøm, som blandt andet er speciallæge i arbejds- og samfundsmedicin, stifter af Center mod Stress, Kalmia, i Gentofte, og forfatter til seks bøger om stress:

"Man behøver ikke nødvendigvis kun at slappe af i sin sommerferie. At lave renoveringsarbejde under ferien kan være afstressende for hjernen, fordi man aktiverer nogle andre dele af hjernen, end man gør til dagligt, og ofte ikke behøver den helt store tankevirksomhed undervejs", siger Bo Netterstrøm og fortsætter:

"Under renoveringsarbejde bruger man desuden ofte sin krop på forskellige måder alt afhængigt af opgaven, hvilket også kan have en gavnlig effekt på stress - så længe man ikke overbelaster og stresser kroppen med høj puls i meget lang tid".

Den forkromede plan er afgørende

Men inden man kaster sig ud i sit renoveringsprojekt, er det vigtigt, at man har dannet sig et overblik over opgaven, og har tænkt projektet grundigt igennem fra start til slutning. Ellers kan det nemlig ende med at få den modsatte effekt for din stress, mener stresseksperten.

"Arbejde som renovering er som udgangspunkt afstressende. Men hvis man ikke har overblik over projektet, kan det ende med at gøre mere skade end gavn for stress, fordi uforudsete opgaver undervejs kan tage vigtig tid. Og så skal man pludselig nå en masse opgaver inden for en bestemt tidsplan, hvilket kan ende med at stresse folk mere end at virke afstressende," siger Bo Netterstrøm og tilføjer:

"Og det er ikke godt, hvis folk øger deres stress hen over sommerferien, som netop har til formål at give hjernen lidt ro."

Fakta om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er foretaget i et såkaldt Danmarkspanel hos A&B Analyse. Panelet består af mere end 50.000 tilfældigt udvalgte danskere.
  • Undersøgelsen er foretaget via internettet som selvudfyldt spørgeskema.
  • I alt deltog 1.115 personer over 18 år i undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er foretaget fra d. 15.3 - 20.3. 2018.

Fakta om energirenovering:

  • En energirenovering er ifølge den rådgivende ingeniørvirksomhed, Niras, alle former for tiltag i bygningen, som medfører energibesparelser inden for el- og varmeforbrug.
  • Herunder hører både udskiftninger og forbedringer af bygningsdele og installationer samt optimeret drift og adfærdsændringer. Hel eller delvis nedrivning af eksisterende bygning og opførelse af ny energioptimeret bygning som erstatning for den gamle samt opførelse af energioptimerede tilbygninger er også indeholdt i betegnelsen energirenovering.
  • Niras inddeler energirenoveringer i forskellige kategorier: Kategori A (klimaskærm), kategori B (installationer), kategori C (konvertering), kategori D (vedvarende energi) og kategori E (adfærd).

Om os

ROCKWOOL koncernen er verdens førende producent af produkter baseret på stenuld. Vi tilbyder et bredt sortiment af kvalitetsprodukter til byggesektoren så som isolering, akustiklofter, facadeplader, men leverer også produkter til gartnerier og transportsektoren.