Brandsikker tagterrasse skal give patienter et grønt pusterum og kortere indlæggelse

Byggeriet af Nyt Hospital Herlev er i fuld gang. En af de to hospitalsbygninger får en tagterrasse med udsigt til grønne områder, og det kan betyde kortere indlæggelser. Byggeriets størrelse og funktion stiller dog høje krav til brandsikkerheden. Derfor var arkitekten ikke i tvivl om, at tagterrassen skulle bygges med en ny stenuldsløsning fra ROCKWOOL, der optimerer brandsikkerheden både under opførelse og i brug.

Reference case, Denmark, Nyt Hospital Herlev, Herlev, roof terrace,  fire safety, fire resilience, fire protection, hospital, TOPROCK Terrace System

I 2007 blev Herlev Hospital udpeget til at være Akuthospital, og hospitalet har i de seneste år fået tilført en række specialer fra de øvrige hospitaler i regionen. Det satte gang i udbygningsplanerne for hospitalet nord for København, og nu - omkring 10 år efter beslutningen blev taget - er der fuld fart på byggeriet.

Det nye hospital kommer blandt andet til at bestå af en akutmodtagelse, som inkluderer grønne gårdhaver. På taget af de bygninger, der forbinder gårdarealerne anlægges to tagterrasser, som kan vise sig at betyde kortere indlæggelser for patienter. Hospitalsforsøg fra blandt andet USA viser nemlig, at patienter med udsigt til natur brugte mindre medicin, klagede mindre og blev hurtigere udskrevet.


Arkitekt: Grønt pusterum og brandsikkerhed skal gå hånd i hånd 
Én af arkitekterne bag Nyt Hospital Herlev, Matthias Lehr, fra Henning Larsen Architects fortæller, at tagterrassen skal give patienterne et afslappende pusterum under en indlæggelse uden at give afkald på brandsikkerheden.

”Det er almen anerkendt i arkitektverdenen, at grønne åndehuller er godt for patienter” siger Matthias Lehr med henvisning til, at de fleste hospitaler i Danmark er placeret i grønne omgivelser og tilføjer: ”Det var vigtigt for os, at designe tagterrasserne sådan, at selv de sengeliggende patienter kan komme ud og nyde udsigten, høre fuglefløjt og få et fredeligt pusterum fra hospitalets daglige gang.”

Og lige netop de sengeliggende patienter og koncentrationen af mange mennesker på ét sted gør brandsikkerheden til topprioritering på et hospital.

”Med hensyn til tagterrassen på Nyt Herlev Hospital var både Region Hovedstaden som bygherre og vi som arkitekter meget opsat på, at den skulle bygges af brandsikker isoleringsløsning. Det er afgørende på et hospital, hvor rigtig mange patienter og medarbejdere har deres daglige gang” siger Matthias Lehr og fortsætter: ”Derfor faldt valget på TOPROCK Terrace System, som både har den hårdhed en tagterrasse kræver og samtidig er brandsikker. Og det er noget nyt på markedet. Det sidste var afgørende både for Region Hovedstaden og for os som arkitekter.”  

Hans Henrik Ter-Borch, som er arkitekt og leder for produktudvikling hos ROCKWOOL, tilføjer:

”Byggeprodukterne på taget har en stor betydning for, hvor hurtigt en brand udvikler og spreder sig. Vi har udviklet TOPROCK Terrace System af stenuld, der både forsinker spredningen af en eventuel brand og beskytter den bærende konstruktion”.

Hans Henrik Ter-Borch understreger også, at brandsikkerhed ikke kun er vigtigt, når hospitalet kommer i brug, men også under konstruktionen. Han henviser til, at det ikke er ualmindeligt at se brandulykker under opførelse af tagkonstruktioner med brandbart materiale. Hans Henrik Ter-Borch peger på et af de seneste eksempler fra en industribygning, hvor en bygningsarbejder måtte hejses op med kran, fordi en tagbrand under byggeriet udviklede sig dramatisk på grund af brandbart materiale.

Udover en høj brandsikkerhed har man i udviklingen af TOPROCK Terrace System også tænkt på at minimere vedligeholdelse. Terrasseløsningen fra ROCKWOOL er uorganisk, hvilket betyder lang holdbarhed uden bekymring for råd og svamp.


Fakta om byggeriet:

  • Læs mere om den nye stenuldsløsning TOPROCK Terrace System til tagterrasser her.
  • Læs mere om byggeriet af Nyt Hospital Herlev her.


Kilde:

https://www.faod.dk/grnne-pusterum-til-stressede-storbymennesker/Om ROCKWOOL koncernen
Hos ROCKWOOL koncernen lægger vi stor vægt på at berige tilværelsen for alle, der oplever vores løsninger. Vores ekspertise danner et solidt grundlag for at håndtere mange af de største udviklinger, man i dag ser inden for bæredygtighed og udvikling. Det gælder blandt andet energiforbrug, støjforurening, brandsikkerhed, vandmangel og oversvømmelser.

Med over 11.000 engagerede kolleger i 39 lande er vi verdens førende leverandør af stenuldsløsninger, herunder bygningsisolering, akustiske lofter, udvendige beklædningssystemer, løsninger til plantedyrkning, tekniske fibre til industriel brug samt isolering til procesindustri, marine og offshore.

Om os

ROCKWOOL koncernen er verdens førende producent af produkter baseret på stenuld. Vi tilbyder et bredt sortiment af kvalitetsprodukter til byggesektoren så som isolering, akustiklofter, facadeplader, men leverer også produkter til gartnerier og transportsektoren.