20 procent flere fugtskader i sommerhuse

En opgørelse fra brancheforeningen Forsikring og Pension viser en markant stigning i antallet af fugt-, svamp-, og rådskader i de danske sommerhuse. Der er hjælp at hente for bekymrede sommerhusejere. Fugtafvisende isolering kan være vejen til at undgå de dyre fugtskader i sommerhuset.

Summer house, maintenance, outdoor

Efteråret har officielt været i gang siden 1. september, og årstidens første regnbyger og kolde vinde har været forbi det danske land. Den regnfulde tid vi går i møde med hastige skridt, kan blive dyr for pengepungen, hvis sommerhuset rammes af fugt-, svamp-, rådskader.

Stigning på 20 procent i fugtrelaterede skader
Opgørelsen fra Forsikring og Pension viser, at der mellem 2015 og 2016 er sket en stigning på omkring 20 procent i fugtrelaterede skader som fugt, svamp og rådskader i danske sommer- og fritidshuse. Og det er der en helt særlig årsag til, siger Tine Aabye, chefingeniør hos brancheorganisationen Forsikring og Pension.

Stigningen af antal fugtskader i de danske sommerhuse skyldes primært, at flere forsikringsselskaber har udvidet dækningen af sommerhuse og fritidshuse. Disse dækninger kan eksempelvis være for råd og svamp, der ofte rammer sommerhuse, fordi huset i lange perioder ikke er beboet og dermed ikke bliver opvarmet,” fortæller Tine Aabye, og fremhæver, hvad sommerhusejere kan gøre for at undgå fugtskader:

Hvis man er sommerhusejer, er det vigtigt, at man undersøger, om husets klimaskærm er intakt. Ældre sommerhuse er ofte dårligt isolerede, hvilket kan give fugtproblemer. En efterisolering kan derfor være en god idé, da det giver et bedre indeklima, og ofte giver en besparelse på varmeregningen.

Isolering giver flere fordele i sommerhuset
Udover at forebygge fugtskader i sommerhuset og forbedre indeklimaet har isolering også en række andre fordele, der kan gavne sommerhusejerens pengepung:

Stenuldsisolering afviser udefrakommende fugt og er med til at sikre den rette fugtbalance i konstruktionerne samtidig med at isoleringen er med til at holde varmen inde i huset. Det betyder en lavere varmeregning og højere komfort. Desuden er mange sommerhuse bygget af træ. Efterisolering med stenuld – som er et naturligt materiale – vil hæve brandsikkerheden i sommerhuset, da stenuld er den mest brandsikre isolering. Stenulden beskytter derfor den bærende konstruktion i huset, forsinker spredningen af branden, og minimerer de materielle skader væsentligt,” siger Hans Henrik Ter-Borch, chef for produktudvikling hos ROCKWOOL Nordics.


Efterisolering af sommerhuset vil også betyde, at man som sommerhusejer kan få glæde af sit sommerhus året rundt. Niels Kåre Bruun, administrerende direktør i BetterHome, som udfører energirenoveringer for danske husejere, bekræfter, at det er de færreste sommerhusejere, der tænker i energirenovering. Og her ligger et potentiale for, at flere sommerhusejere kan nyde frugten af et mere energibesparende sommerhus, som er beskyttet mod fugtskader, har et godt indeklima og en lav varmeregning, fortæller han.

Fakta:

  • I Danmark findes der godt 250.000 sommer- og fritidshuse. (Kilde: Boligforskning.dk)
  • Hovedparten af de danske sommer- og fritidshuse er bygget i 1960’erne og 1970’erne, hvor der ikke var fokus på energieffektivitet. (Kilde: Boligforskning.dk)
  • Omkring 1.800 sommer- og fritidshuse blev i 2016 ramt af skader, der blandt andet skyldtes svamp og råd. (Kilde: Forsikring og Pension)
  • Skader som følge af svamp og råd løb i 2016 op i en erstatningssum på over 19 millioner kroner. (Kilde: Forsikring og Pension)
  • Besøg www.betterhome.today for at få et gratis energitjek af din bolig.

Om ROCKWOOL koncernen
Hos ROCKWOOL koncernen lægger vi stor vægt på at berige tilværelsen for alle, der oplever vores løsninger. Vores ekspertise danner et solidt grundlag for at håndtere mange af de største udviklinger, man i dag ser inden for bæredygtighed og udvikling. Det gælder blandt andet energiforbrug, støjforurening, brandsikkerhed, vandmangel og oversvømmelser.

Med omkring 10.500 engagerede kolleger i 38 lande er vi verdens førende leverandør af stenuldsløsninger, herunder bygningsisolering, akustiske lofter, udvendige beklædningssystemer, løsninger til plantedyrkning, tekniske fibre til industriel brug samt isolering til procesindustri, marine og offshore.

For yderligere information, kontakt venligst:
ROCKWOOL
E-mail: info@rockwool.dk

Forsikring & Pension:
Tine Aabye
Chefingeniør
Tlf: 41 91 91 51
E-mail: taa@forsikringogpension.dk

BetterHome
Niels Kåre Bruun
Administrerende direktør
Tlf.: 22202560
E-mail: nkb@betterhome.today

Om os

ROCKWOOL koncernen er verdens førende producent af produkter baseret på stenuld. Vi tilbyder et bredt sortiment af kvalitetsprodukter til byggesektoren så som isolering, akustiklofter, facadeplader, men leverer også produkter til gartnerier og transportsektoren.