Sådan beskytter du sommerhuset mod fugtskader om vinteren

Et sommerhus af ældre dato kan godt blive en dyr fornøjelse, hvis huset rammes af fugt-, svamp-, eller rådskader. I værste fald kan det betyde en stor og dyr forsikringsskade. Fugtafvisende isolering kan være vejen til at undgå de dyre skader.

Summer house, maintenance, outdoor

Sådan beskytter du sommerhuset mod fugtskader om vinteren
Sommerhuse er udsatte, når efterårets fugtige vejr sætter ind i Danmark. Ældre sommerhuse har ofte ingen eller utilstrækkelig isolering, og er derfor i risikozonen for at blive angrebet af svamp- eller fugtskader.

1.500 sommerhuse ramt af skader
Omkring 1.500 danske sommerhuse blev sidste år ramt af skader, der blandet andet skyldtes svamp og råd. Det viser en opgørelse fra brancheforeningen, Forsikring & Pension. Tine Aabye, chefingeniør fra Forsikring & Pension, fortæller, at fugtskaderne i sommerhuset primært skyldes ét forhold:

”Fugtskader i sommerhuse og fritidshuse kan opstå, fordi huset i lange perioder ikke er beboet, og dermed ikke bliver opvarmet. Det er derfor vigtigt, at man som sommerhusejer er opmærksom på, at klimaskærmen er intakt. Hvis ikke, kan man risikere, at der trænger fugt ind i huset, som kan ende med at blive en dyr sag. Ofte er sommerhuse generelt dårligt isoleret, hvilket kan give problemer med mug- og skimmelsvamp. En efterisolering kan derfor være en god idé, da det giver et bedre indeklima, og kan give en besparelse til opvarmning” siger Tine Aabye.

Opgørelsen fra Forsikring og Pension viser, at fugtrelaterede skader som svamp og råd i fritids- og sommerhuse sidste år løb op i en samlet erstatningssum på over 14 millioner kroner.

Flere fordele ved at isolere
Isolering af sommerhuset kan også gavne ejerens pengepung på andre områder end alene at forebygge fugtskader:

”Isolering lavet af stenuld er fugtafvisende, og kan være et effektivt værktøj mod fugtskader. Men isolering af et ældre sommerhus betyder generelt en væsentlig besparelse på varmeregningen samt et bedre indeklima” fortæller Hans Henrik Ter-Borch, som er arkitekt hos ROCKWOOL koncernen.

”Derudover betyder isolering af sommerhuset også, at man kan bruge det hele året rundt, hvis der i øvrigt er tilladelse til det. Det sætter mange stor pris på, da det oftest ikke kun er om sommeren, man har brug for et pusterum i rolige omgivelser” afslutter Hans Henrik Ter-Borch.

Fakta:

I Danmark findes der godt 250.000 sommer- og fritidshuse. (Kilde: Boligforskning.dk)
Hovedparten af de danske sommer- og fritidshuse er bygget i 1960’erne og 1970’erne, hvor der ikke var fokus på energieffektivitet. (Kilde: Boligforskning.dk)
1.500 sommerhuse blev i 2015 ramt af skader, der blandt andet skyldtes svamp og råd. (Kilde: Forsikring og Pension)
Skader som følge af svamp og råd løb i 2015 op i en erstatningssum på over 14 millioner kroner. (Kilde: Forsikring og Pension)
Mange sommer- og fritidshuse opvarmes med elradiatorer, hvor forbruget i gennemsnit ligger på cirka 1.200-2.500 kWh om året, hvilket giver en elregning på omkring 2700-5500 kroner årligt - uden opvarmning om vinteren. (Kilde: Seas-nve.dk).
Den oftest nævnte begrundelse for at have et sommerhus er at slappe af og komme væk fra dagligdagen. (Kilde: Boligforskning.dk)
Om ROCKWOOL koncernen

ROCKWOOL koncernen er verdens førende leverandør af innovative løsninger baseret på ikke-brændbar stenuld, der forbedrer miljøet og livskvaliteten for millioner af mennesker. Koncernen beskæftiger over 10.000 medarbejdere i mere end 35 lande og har sit hovedsæde i Hedehusene lidt uden for København. I 2015 havde koncernen en omsætning på EUR 2.208 mio. Selskabet er noteret på fondsbørsen NASDAQ Copenhagen. Læs mere på www.rockwool.com

For yderligere information, kontakt venligst:

info@rockwool.dk

Forsikring & Pension:

Tine Aabye
Chefingeniør
Tlf.:41 91 91 51
E-mail: taa@forsikringogpension.dk

Om os

ROCKWOOL koncernen er verdens førende producent af produkter baseret på stenuld. Vi tilbyder et bredt sortiment af kvalitetsprodukter til byggesektoren så som isolering, akustiklofter, facadeplader, men leverer også produkter til gartnerier og transportsektoren.