Stjernehus

Stjernehus bliver passivhus med REDAir FLEX i væggene

REDAir FLEX

Det grå stjernehus på Teleskopgatan 2 i Gøteborg i Sverige er blevet forvandlet til en bæredygtig bygning med solceller som facademateriale. ROCKWOOL REDAir FLEX var det bedste valg som facadeisolering.

- Det er et fleksibelt og brugervenligt system, siger Per Thurfjell, der er arkitekt hos Helhetshus Arkitektstudio.

Ambitionen med lejeboligforeningen Stacken har længe været, at bygningen skulle opnå passivhusstandard. Det første skridt var at isolere loftsetagen, derefter blev et FTX-aggregat installeret, og for at nå hele vejen, måtte facaden isoleres yderligere. Som beklædning valgte man solceller uden på facadeisoleringen REDAir FLEX.

- Vi overvejede forskellige muligheder for faste plader, som PIR og EPS, og lagde desuden vægt på såkaldt embodied energi. ROCKWOOL havde den bedste løsning til en god pris. Lægterne på REDAir FLEX er desuden perfekte til fastgørelse af solcellerne, og det var en vigtig faktor, siger Dan-Eric Archer, der sidder i Stackens energigruppe.

Stacken er et af mange stjernehuse på Teleskopgatan i Västra Bergsjön, der blev bygget i slutningen af 1960'erne. Efter at have været anvendt som kontor af Göteborgshem, blev Teleskopgatan 2 ombygget til en boligforening i 1980 og blev døbt Stacken. Miljøinteressen blandt beboerne har altid været karakteristisk for boligforeningen, og håbet er, at solcellerne på facaden og taget vil gøre Stacken komplet selvforsynende med elektricitet.

- Vi ønsker at spare penge på varme og el og på den måde finansiere de lån, vi har taget til renoveringen. Som vores beregninger ser ud nu, vil det hele være tilbagebetalt i løbet af en periode på 15 år, siger Dan-Eric Archer.

Arbejdet med den nye facade blev påbegyndt i foråret 2016, og det var Helhetshus Arkitektstudio, der fik opgaven med at fremstille tegninger og layout til solcellerne på facaden og taget. Selve renoveringen tog fart over sommeren og stod færdig i det sene efterår.

- Det er en temmelig usædvanlig løsning, idet man forsøger at skabe en energieffektiv bygning med et forholdsvist simpelt byggesystem. På den måde er det et interessant projekt. Faktisk er der kun isoleret med lægter og facademateriale, siger Per Thurfjell, der er arkitekt hos Helhetshus 

Reference case, Sweden, Stäcken, Göteborg, Stjärnhus, Rockpanel, REDAir FLEX, passive house, facade

Fakta:

 
Sted:Gøteborg, Sverige
Byggeår:1969
Renoveringsperiode:2016
Omfang:Energirenovering af boligbyggeri med REDAir FLEX
Kunde:Kunde: Boligforeningen Stacken
Arkitekt:Helhetshus Arkitektstudio