Kungsängen

Isoleret med REDAir FLEX

REDAir FLEX

Jönköpings kommune havde høje ambitioner, da den nye bydel Kungsängen blev projekteret. Under hele processen har både miljøet og den arkitektoniske udformning været i fokus. Igen valgte GBJ Bygg ROCKWOOL REDAir FLEX til et hus med massiv trækonstruktion.

GBJ Bygg står bag de fleste af de første ejerlejligheder på Kungsängen i Jönköping. Her har man ladet sig inspirere af Nyhavn med facader i forskellige kulører. Den hyggelige byfornemmelse danner en skøn kontrast til naturreservat Bondberget lige om hjørnet. En af ejerforeningerne i den nye bydel deler da også navn med naturreservatet, og her blev byggeriet isoleret med REDAir FLEX.

- Et hus bygget med bærende trækonstruktion får med den rette isolering en god U-værdi, og jeg tror ikke, der findes nogen anden rigtig god måde at isolere på. Uden den hårde isolering i REDAir FLEX havde vi måttet montere strøer og isolere mellem dem. I stedet er det nok med en lægte efter isoleringen, og på den måde får vi en lavere U-værdi. Systemet er kanongodt, siger Leif Andersson, der er pladsformand hos GBJ Bygg. Hele Kungsängen består af ca. 500 lejligheder, og derudover planlægger man lokaler til daginstitution og handel for at skabe et mindre centrum.

Temaet for hele området er Mobility Management, et koncept, der skal fremme bæredygtig transport og påvirke beboernes attitude og adfærd. To nøgleord i arbejdet er bæredygtighed og livskraft - konkret mærkes det ved, at der medfølger en elcykel til hver lejlighed.

Men også flere huse er konstrueret helt eller delvist af træ. Leif Andersson siger, at en trækonstruktion i princippet kræver et system som ROCKWOOL REDAir FLEX, og GBJ Bygg har anvendt systemet i flere tidligere projekter. Derfor kom systemet fra ROCKWOOL ind tidligt i processen. Foruden de gode isoleringsegenskaber fremhæver Leif Andersson fordelene ved den smarte og hurtige montering.

- Skulle jeg bygge en villa, er der meget, der taler for, at jeg ville vælge REDAir FLEX. Princippet er det samme for et pudset hus - man skruer isoleringen fast i trækonstruktionen og monterer efterfølgende en pudsbærer yderst, siger han.

Den nye bydel Kungsängen omfatter, når den er færdig, ca. 500 lejligheder. Flere af husene er bygget af træ og isoleret med ROCKWOOL REDAir FLEX.

"En massiv trækonstruktion kræver i princippet et system som ROCKWOOL REDAir FLEX, og GBJ Bygg har anvendt systemet i flere tidligere projekter." Leif Andersson, pladsformand hos GBJ Bygg

God isolering og effektiv ventilation af bygninger kan reducere behovet for opvarmning med helt op til 90 procent. Ved at tænke langsigtet og bygge energirigtigt fra starten kan vi i branchen give planeten en chance for at komme sig. De energieffektive huse findes allerede og er ikke kun ønsketænkning. Bedre isolering er grundstenen i det arbejde, der både sparer penge og skåner miljøet.

Reference case, Sweden, Jönköping, Kungsängen, REDAir FLEX, apartments

Fakta:

 
Byggeperiode:2014-2017
Omfang:Ca. 500 lejligheder, beskyttede boliger, børnehave og erhverv.
Kunde:Jönköping kommune
Arkitekt:Projektbygg i Blekinge AB og BSV Arkitekter og ingeniører
Entreprenør:GBJ Bygg
Sted:Jönköping, Sverige
Øvrigt:Samkørselsordninger, cykler til beboerne